Cools Tuinaanleg ©studiopsg.be

Zwemvijvers: kies voor een natuurlijke vorm

Heb je als zwemvijverprofessional ook het gevoel dat zwemvijvers en zwembaden steeds meer naar elkaar toe groeien? Als je de vorm, waterkwaliteit en watertemperatuur tussen een hybridezwemvijver en een zwembad vergelijkt, is er amper nog verschil. Zelfs de folies of andere waterdichting van de zwemvijvers lijken zo uit de zwembadomgeving weggeplukt.

Zwemvijver met natuurlijke vorm door Tuinen Joos bvba.
Tuinen Joobs bvba ©studiopsg.be

Wanneer je de winnaars van de afgelopen editie van de ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer’-wedstrijd onder de loep neemt, merk je echter dat er een tegenbeweging bezig is. Niet alleen de winnende projecten maar ook op trendvoorspellende sites zoals Pinterest en Tumblr lijken zwemvijvers met natuurlijke vormen the next big thing te zijn.


Zwemvijver met natuurlijke vorm door Cools Tuinaanleg.
Cools Tuinaanleg ©studiopsg.be

Een strakke, lange, rechthoekige vorm wordt vaak aan de zwemvijver toebedeeld om het geheel er moderner te laten uitzien, de tuin optisch te verlengen of om het baantjes zwemmen te vergemakkelijken. Naar de plantenzone is het soms zelfs zoeken. Goede pompen en leidingsystemen maken het perfect mogelijk om de plantenzone wat verderop in de tuin te verstoppen. (Ook al is dat niet altijd aangeraden als je de techniek zo efficiënt mogelijk wilt laten draaien.)

Verder lezen?

Het volledige artikel vind je in CG Concept – editie 1 2023. Daarin zetten we de voordelen van een zwemvijver met natuurlijke vorm in de kijker en geven we tips voor de aanleg ervan. Nu te koop in de webshop voor slechts € 19,90 (gratis verzending).


Tekst: Reine Driesen en Marc Verachtert