Zonnebeke / Vredesbos Polygon Wood

Het Vredesbos Polygon Wood in Zonnebeke is meer dan een bos. Het is een plek die ons herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De 523 hoogstammen in het bos herdenken elk een gekende, gesneuvelde militair die op één van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.

Met het Vredesbos-project werd in 2017, 100 jaar na de Slag om Passendale, een boom geplant voor elke gesneuvelde militair met een gekend graf op de twee Britse begraafplaatsen van het Polygoonbos. Het aanplanten van het vredesbos maakt deel uit van het project ‘Taking care of Flanders Fields’ van het Agentschap voor Natuur en Bos. Van 2014 tot 2018 herdenkt het ANB onder die noemer 100 jaar WOI, de rol die de natuur heeft gespeeld in de oorlog maar ook de innerlijke kracht van de natuur om zich te herstellen. In dit kader werd het nieuwe vredesbos ook ingezaaid met klaprozen waardoor het bos in een vurige bloemenzee omgetoverd wordt.


Centraal in het nieuwe bos komt een monument voor alle vermiste militairen. Het Vredesmonument draagt in zich de boodschap dat de vrede het haalt op oorlog… dit wordt gesymboliseerd door de roos die straks de prikkeldraad  – vervaardigd uit 1918 meter bandstaal – zal overgroeien/verzachten. De vijf herdenkingsbomen rond dit monument verwijzen naar de betrokken landen: Australië, Canada, Duitsland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Deze 5 herdenkingsbomen werden tijdens de inhuldiging geplant door vertegenwoordigers van die betrokken landen.

Het Vredesbos Polygon Wood is een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos, het Memorial Museum Passchendaele 1917, de gemeente Zonnebeke en het Departement Internationaal Vlaanderen.

www.natuurenbos.be/vredesbos