Wedstrijd De Limburgse tuinaannemer 2016-2017

Met de wedstrijd “ De Limburgse Tuinaannemer” wil VBTL, de Vereniging van de Betere Tuinaan- legger van Limburg (VBTL), het imago van de Limburgse tuinaannemer promoten.

 


Iedereen kan zich, met een minimum aan investering, tuinaannemer noemen. VBTL wil het Limburgse publiek duidelijk maken dat de kennis en het vakmanschap van een tuinaannemer niet zo vanzelfsprekend zijn en dat het inschakelen van een echte vakman resulteert in mooie en duurzame tuinen. Deskundigheid in aanleg en onderhoud zijn de noodzakelijke voorwaarden voor een prachtige tuin.

De wedstrijd

Een zeskoppige jury samengesteld uit deskundigen hebben de ingediende projecten gedurende verschillende seizoenen beoordeeld, niet zozeer op het ontwerp, doch meer op de vakkundigheid van de tuinaannemer.

 

CATEGORIE TOT 250 M2

GOUD / Tuinwerken Bert Janssen: Bijzondere daktuin

Bart Janssen won goud met een tuin in Genk bovenop het dak van een ondergrondse garage, aangrenzend aan een appartement. Technisch is dit project tot in de kleinste details verfijnd uitgevoerd. Verborgen afwateringsgoten, sierlijk weggewerkte verlichting, een op maat gemaakt druppelbevloeiingssysteem met regensensor… het zijn maar enkele voorbeelden van de detaillering in dit project.

Bart Janssen toverde in dit project een storende technische ruimte om tot een tuin- object met een meerwaarde. De dakconstructie van de ruimte werd omgebouwd tot een met Sedum begroeid platform. De verdere aankleding van de muren integreert het geheel naadloos in de tuin. Een doordachte en technisch verfijnde aanpak.

Een meerwaarde is zeker ook de doelgerichte zoektocht van de aannemer naar karaktervolle solitaire planten die deze tuin meteen mee haar sfeer en gevoel meegeven.

 

daktuin-bart-janssen-copy

Tuinwerken Bert Janssen, Opglabbeek

www.tuinwerken.be

 

ZILVER / Coen Cox: Sfeervol water

Een strak kanaal domineert de ruimte en herinnert aan het omliggende landschap en de passantenhaven van Neerpelt. Oudere bomen werden in de tuin geïntegreerd, met bijzondere aandacht voor een majestueuze treurwilg. Een aantal opvallende planten zoals de sierlijke Juniperus virginiana ‘Skyrocket’, Gunnera tinctoria en partijen sierlijke waterlelies creëren mee de unieke, gezellige sfeer.

Wat opvalt is de grote verhardingspartij uitgevoerd in blauwe steen. Op sierlijke wijze wordt met waalformaatjes een aantrekkelijk lijnenspel gevormd, afgewisseld met oppervlakken uitgevoerd in vlakke tegels en granieten kasseien.

De inkomzijde van de woning wordt omgeven door voornamelijk wintergroene beplanting waardoor het geheel elke dag van het jaar zijn esthetische waarde behoudt. Naast de grote verhardingszones herbergt deze tuin ook perfect uitgevoerde technische details zoals verlichting, trapelementen en hekwerk.

Groendesign Coen Cox, Hamont-Achel

www.groendesign-koencox.be

 

BRONS / Kim Schuurmans: In beweging

In dit tuinproject is het een grote zwemvijver die het karakter van de tuin bepaalt. De waterpartij wordt omzoomd met natuurstenen tegels. Deze natuursteen vinden we ook terug in het gezellig loungeterras en het aansluitende zonneterras. Elders in de tuin werden de verhardingen uitgevoerd in een rode kleiklinker.

Tuinaannemer Kim Schuurmans voorzag de tuineigenaars van de nodige privacy door de plaatsing van een omheining in houtcomposiet en leilinden. Het groene karakter van de tuin wordt hoofdzakelijk bepaald door een grote groep Pennisetum alopecuroides, groenblijvende planten zoals Viburnum en Buxusbollen. Opvallend accent is het gebruik van blauwe steen tegels die het klinkerpad door- weven in een wispelturig patroon.

Kim Schuurmans, Lommel

www.kimschuurmans.be

 

CATEGORIE 250 – 1000 M2

GOUD / Niels Rego: Beleving en functionaliteit

Dit project in Hasselt is op maat van de tuineigenaar opgebouwd, waarbij functionaliteit en beleving twee voorname ingrediënten waren. De tuin herbergt verschillende terrassen, uitgevoerd in een composieten vlondervloer. Plantenzones en verhardingszones in grind werden vakkundig omzoomd met randoplossingen.

De historiek van de aanlegwerken toont ook hier dat goed doordachte en uitgebalanceerde voorbereidende (grond-) werken absoluut noodzakelijk zijn om tot een mooi resultaat te komen.

Grote plantenzones zorgen voor een unieke tuinindeling. De zones zijn opgevuld met grote groepen van Carex morowii, Miscanthus sinensis, Pennisetum alopecuroides en Hydrangea paniculata. Enkele opvallende solitairen, zoals een meerstammige Amelachier, brengen een groene meerwaarde.

De tuinaannemer werkte in dit project erg nauw samen met de tuineigenaar. Dit leidde tot prima uitgewerkte detailoplossingen in de tuin onder meer op vlak van verlichting, de integratie van een waterelement en de creatie van een gazonzone die dienst doet als spelruimte. Opvallend is ook de realisatie van een originele waslijn die onopvallend geïntegreerd is in de tuin door middel van een aantal kolomvormige klimrekjes met Clematis waartussen waslijnen kunnen opgespannen worden.

 

tuin-niels-rego-copy

Niels Rego, Alken

www.groenprojecten.be

 

ZILVER / Ken Driesen: Strak maatpak

Dit tuinproject in Hoeselt kunnen we best omschrijven als een perfect zittend maatpak dat de moderne, strakke woning met respect omhult. Centraal in de tuin ligt het zwembad dat op een voortreffelijke wijze werd aangelegd en afgewerkt. Aangrenzend treffen we een ligterras in kunstgras en een ruim hoofdterras dat aansluit bij de woning.

Binnen dit project wordt doelbewust gewerkt met harde betonmaterialen. zoals de Mega Smooth tegel en de grasdal Grasslines. Driesen vulde de open ruimtes in dit project echter in met een basaltkleurig grind waardoor het geheel perfect integreert in de omgeving. Leuk accent is een ‘haag’ van leifruit.

De tuin wordt gekenmerkt door heel wat hoogteverschillen. Het gebruik van betonnen keermuren was een noodzaak. Enkele details in de afwerking tonen ons dat de kwaliteitsnorm bij de aanleg van dit project erg hoog lag.

Ken Driesen, Hoeselt

www.tuinaanlegdriesen.be

 

BRONS / Tuinaannemer Hendrix: Buitenleven

Dit project in Meerhout kreeg een flink wensenpakket mee van de eigenaar. Zo was het opzet om de tuinomgeving te laten aansluiten bij een overdekte ontmoetingsplek. Daarnaast dienden een aantal bestaande aspecten verwerkt te worden in het project, waaronder een duiventil en een waterput.

De aannemer slaagde erin om al deze ingrediënten te kneden tot een knap geheel. Er werd een duurzame houten overkapping gebouwd die dienst doet als tuincafé waar tuineigenaar en buren gezellig samenkomen. De aannemer creëerde ook een knap gemetst tuinornament met daarin de waterput verwerkt.

Plantzones werden omzoomd enerzijds met rollagen van klinkers, anderzijds met een kantopsluiting in blauwe steen. De tuinaannemer heeft gekozen voor een aantal bijzondere plantensoorten. Hierbij werd geopteerd voor soorten die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten.

Tuinen Hendrix, Peer

www.tuinen-hendrix.be

 

CATEGORIE +1000 M2

GOUD / Ward Gielkens: Zonder hoogtevrees

Hoe overbrug je op een technisch verfijnde manier en esthetisch mooi een hoogteverschil van liefst 6 meter over een lengte van amper 15 meter? Met die flinke uitdaging gingen tuinaannemer Ward Gielkens en zijn team aan de slag.

Een dertigtal trappen, uitgevoerd in blauwe steen leiden je naar de voordeur van de woning. De grondslag die de trappen omgeeft, wordt op niveau gehouden door betonnen keerwanden en warm aanvoelende (inwendig verstevigde) houten bakken in azobe.

Niet zichtbaar, maar wel aangepakt door de tuinaannemer, zijn de ondergrondse nutsleidingen. De technische uitvoering van dit project is verbluffend knap.

De tuinaannemer opteerde voor een opvallende groenaanplant. De strakke trapconstructie wordt omgeven door golvend geschoren Ilex crenata. Het rode van de houten bakken krijgt een weerspiegeling in de roodaccenten van planten zoals Imperata cylindrica ‘Red Ba-ron’ en Persicaria amplexicaulis. Om het groen in optimale conditie te houden, werd door de tuinaannemer een beregeningssysteem op maat voor het project gerealiseerd.

 

tuin-ward-gielkens-copy

Ward Gielkens, Overpelt

www.wardgielkens.be

 

ZILVER / Gert Kwanten: Kunstzinnige groene charme

De voortuin van de woning herbergt een gezellige binnenkoer, aangelegd in rustieke kasseien en kleiklinkers. De groenzones zijn doordacht ingevuld met voornamelijk wintergroene soorten zoals bolvormen in Ilex aquifolium, kaarsrecht gelijnde blokken in Buxus sempervirens en restzones opgeplant met grote groepen Viburnum davidii. Deze aanpak, die perfect aansluit bij de klassevolle woning, is doordacht en esthetisch erg mooi.

Dezelfde aanpak vinden we terug in de weidse achtertuin. Aansluitend aan de woning treffen we een hoofdterras en een bijterras, beiden uitgevoerd in natuurstenen tegels en kleiklinkers. De overgang tussen het verharde terrasgedeelte wordt gevormd door strak geschoren beplantingsblokken van Buxus sempervirens en Taxus baccata. Ook elders in de beplanting van de achtertuin valt het wintergroene karakter op: grote groepen Rhododendrons, Cotoneaster dammeri als bodembedekkende vakbeplanting en verschillende coniferensoorten.

De tuinaannemer leverde ook technisch knap werk af in de achtertuin. Dat ontdekken we niet enkel in detailoplossingen zoals beregening en verlichting, maar onder meer het prachtige eikenhouten bijgebouw.

Gert Kwanten, Neerpelt

www.gert-kwanten.be

 

BRONS / Geert Reynders: Betrapt groen

De grote hoogteverschillen zorgen voor technische moeilijkheden bij de tuinaanleg. Tuinaannemer Geert Reynders creëerde een knap groenproject waarin trappen en keermuren alomtegenwoordig zijn.

Wie de voordeur wil bereiken, moet liefst 17 trappen trotseren. Reynders realiseerde de trapconstructie met zachte arduinen blokken. Ook de tuinterrassen werden aangelegd in arduinen tegels, gecombineerd met paden en een oprit in roodbruine waalformaat kleiklinkers.

In de achtertuin wordt het niveauverschil grotendeels opgevangen door een hellend gazon. De speelzone werd vlak gehouden dankzij de inbreng van een resem betonnen keerwanden. Om de hardheid van de vele betonelementen te verzachten, werkte de tuinaannemer met grotere groepen van veelal wintergroene planten zoals Lonicera nitida en Ilex crenata. Een aantal mooie solitairbomen, waaronder Gleditsia triacan- thos en Liquidambar styraciflua zorgen voor accenten die vooral in de herfstperiode kleur brengen.

Geert Reynders, Lummen

www.reynders-tuinaanleg.be

 

BEDRIJFSGROEN
GOUD / Willy Reynders: Klassevolle tuinbeleving

Dit groenproject bij een kantoorgebouw heeft de allures van een intieme privétuin. Het gemetste waterbassin dat aansluit op het gelijkvloers kent een polyester binnenafwerking en een randafwerking in blauwe steen. Ook het aansluitende buitenterras is uitgevoerd in blauwe steen. Elders is de verharding aangelegd met roodbruine kleiklinkers. De oprit en parkeerzones bestaan uit perfect geplaatste platines. In het project werden ook details gerealiseerd zoals verlichting en beregening.

In het project zorgen planten zoals geschoren Buxusbollen, Ilexvormen en Taxuskegels voor een elegante uitstraling. De vakbeplanting en de randbeplanting is uitgevoerd in grotere partijen van onder meer Hydrangea-soorten, Pennisetum alopecuroides en Lavandula an- gustifolia. Her en der duiken kleuraccenten op dankzij de inbreng van Verbena bonariensis, Echinacea purpurea en Lavatera rosea. Hoogteverschillen werden opgevangen met het waterbassin en trappen uitgevoerd in natuursteen.

 

tun-willy-reynders-1-copy

Willy Reynders, Beringen

www.willyreynders.be

 

ZILVER / Jan Pepels: Groen met doorzicht

Verschillende verhardingsmaterialen gaan in dit project op knappe wijze hand in hand. Arduinen waaltjes ontmoeten kleiklinkers, grindpartijen omarmen op sierlijke wijze gladde tegels. Een aantal technische constructies verhogen de waarde van dit project. Een oude schuur werd omgetoverd tot werk- en vergaderruimte. Privacy wordt gecreëerd door een grote steenkorvenmuur waarbij een doordachte opening de blik op de paardenweide behoudt.

Naast het bedrijfspand herbergt het terrein ook de gezinswoning. De voortuin kent een hoogteverschil dat op knappe wijze wordt omgetoverd tot een sterkte in het project. De inbreng van een gladde, granieten biels, ondersteund onderaan met een ledstrip is een meesterlijke keuze. Het geheel krijgt een robuust karakter, dankzij onder meer een aantal grotere bolvormen in Taxus. Naast technische vaardigheden die opduiken in onder meer een waterpartij, verlichting en beregening, herbergt het project ook een sterke groenaanpak waarbij grotere vakbeplanting steevast knappe solitairen ondersteunt.

Jan Pepels, Neerpelt

www.pepels.be

BRONS / Paul Peters: Wuivend in de wind

Een bedrijfstuin realiseren voor een industriële carwash is niet meteen een sinecure. Uiteraard moet het geheel onderhoudsarm zijn, maar het moet in dit geval ook aangepast zijn aan de bedrijfsactiviteiten. Verhar- dingen werden gerealiseerd in betonklinkers en in betonnen grasdallen. De plantenkeuze werd beperkt tot enkele soorten waarbij een grote groep Ilex aquifolium een wintergroene buffer vormt voor noodzakelijke construc- ties op het terrein. De eveneens wintergroene Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’ zorgt her en der voor een smalle hoogtewerking. Het meest opvallende is de aanplant van Stipa tenuissima. Dit sierlijke grassoortje wuift in de wind en brengt een zachte kleur in deze overwegend grijze industrieomgeving.

De aannemer koos er ook voor om de grasdallen niet in te zaaien met een doorsnee grasmengsel. Er werd bewust gekozen om de natuurlijke zaadval van de Stipa-aanplant te laten ontspringen in de grasdallen. Doordat de dallen slechts beperkt overreden worden, is deze keuze technisch haalbaar.

Paul Peters, Helchteren

www.tuinenpeeters.be