VLAM / Najaarscampagne buitenplanten

“Bomen en struiken horen nu in de grond, dan staan ze sterk in de lente”. Deze boodschap brengt VLAM in zijn najaarscampagne voor buitenplanten. Met radiospots, acties op de verkooppunten en online stimuleren we de Vlaming om de handen uit te mouwen te steken.

Het najaar is een heel belangrijke periode voor de tuin. Niet alleen verdient het gras nog af en toe een maaibeurt, verwijder je best bladafval en maak je de tuin winterklaar, je maakt ook best nog werk van nieuwe aanplantingen of vervangingen.


De verkooppunten hebben in de herfst nog een heel ruim assortiment. Keuze in overvloed dus. De planten zelf krijgen in het najaar nog de tijd om zich goed te settelen op hun nieuwe stekje en dat levert groeivoorsprong op tegenover planten die pas in het voorjaar de grond in gaan.

Zo lang het niet vriest en de grond niet oververzadigd is met water, kan je planten.

 

Groentrends voor 2017

Zoals met alles in het leven gelden er voor groen ook trends. Twee van de groentrends voor 2017 stellen we hier graag even voor.

De eerste trend is ‘harmonise’. De tuin wordt hierbij ingericht als een veilige en knusse plek. Gezellige sfeervolle hoekjes afgewisseld met meer open ruimtes. De keuze valt op planten die de zintuigen prikkelen via geur, kleur en textuur. Heel sprekende voorbeelden hiervan zijn beuk, blauw schapengras, Chinese pioen, christusdoorn, cipressenkruid, kamperfoelie, es, lavendel en wilde lijsterbes. Bekijk de plantenfiches op groenvanbijons.be voor meer toelichting.

Een tweede groentrend voor komend jaar omschrijven trendwatchers als ‘equalise’. Organische materialen worden daarbij knap en evenwaardig gecombineerd met dode materialen zodat ze samen een eenheid vormen. Deze trend combineert vrouwelijke en mannelijke elementen: zachtere materialen met stoerdere hardere materialen. Zo is de combinatie van een strak pad met hangend groen van een treurboom bijvoorbeeld verrassend.

Planten kunnen ook geïntegreerd worden in de architectonische vormgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afsluitingen en decoratieve wanden met groen.

Planten die trendwatchers suggereren bij deze trend zijn Agapanthus, ballonklokje, elfenbloem, duizendknoop, beuk, blauwspar, bolplataan, Japanse treurkerselaar, christusdoorn, chrysant, dahlia, gele kornoelje, glansmispel en haagbeuk.

Voor plantenfiches en praktische tips surf je naar groenvanbijons.be.