© NIWE

Van grijs naar groen: een vernieuwend managementsysteem voor steden en gemeenten

“Het NIWE Label – dat staat voor Natuurinclusief Werken – is geen standaard milieulabel, maar een strategisch managementsysteem waarmee dit principe geïntegreerd wordt in beleidsvorming, uitvoering én communicatie”, vertelt Dries Lambrechts, Certification Manager bij COPRO.

Meerwaarde voor steden en gemeenten

We zijn tot het inzicht gekomen hoe belangrijk groen in onze directe woon- en leefomgeving is, hoe we het moeten koesteren en hoe we het kunnen inzetten voor maatschappelijke voordelen. Thema’s als sociale cohesie, welzijn, klimaatadaptatie en biodiversiteit worden meer dan een bijzaak, ze raken werkelijk verankerd in het langetermijnbeleid van de stad of gemeente. Wat het NIWE Label dan ook zo waardevol maakt, is de brede en integrale benadering die het biedt. In plaats van een geïsoleerde projectgerichte aanpak, kunnen steden en gemeenten met dit managementsysteem een organisatiebrede strategie ontwikkelen. Onze kijk op openbaar groen is de laatste decennia namelijk sterk veranderd. Beleidsmakers hebben aan het label een richtinggevende kapstok. Het helpt hen om weloverwogen keuzes te maken die de woon- en leefkwaliteit van inwoners verbeteren en hierover ook gericht te communiceren.


Het NIWE Label helpt beleidsmakers om weloverwogen keuzes te maken die de woon- en leefkwaliteit van inwoners verbeteren en hierover ook gericht te communiceren.

Communicatie als basis voor consistent natuurinclusief beleid

Steden en gemeenten worden aangemoedigd om transparant en consistent te communiceren over hun natuurinclusieve visie. Waarom wordt een berm niet gemaaid? Waarom worden sommige bomen gesnoeid of geveld en anderen (nu nog) niet? Dit zijn voorbeelden van vragen die leven bij inwoners. “Een gemeente moet het ‘waarom’ goed uitleggen en helder communiceren, zowel intern als extern”, benadrukt Dries Lambrechts. Goede communicatie zorgt niet alleen voor een breed gedragen visie, het versterkt ook de betrokkenheid van de gemeenschap bij de toekomstgerichte initiatieven. Zo breidt het draagvlak voor natuurinclusieve maatregelen uit en worden de bredere voordelen voor de leefomgeving en biodiversiteit duidelijk.

© NIWE

Brug naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Het NIWE Label is ontstaan uit een samenwerking tussen COPRO en verschillende partners, waaronder het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). Aan de basis lag de nood om Natuurinclusief Werken op een gestructureerde manier te integreren in het beleid van steden en gemeenten. Door in te zetten op het label geven gemeenten concreet invulling aan verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) van de Verenigde Naties. Zo dragen ze bij aan het bevorderen van duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11), het tegengaan van klimaatverandering (SDG 13) en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van hun inwoners (SDG 3). Steeds meer lokale besturen in Vlaanderen erkennen de noodzaak om deze mondiale doelen te vertalen naar de lokale praktijk, en het NIWE Label begeleidt hen hierin stapsgewijs.


Wil uw gemeente de stap zetten naar Natuurinclusief Werken? Neem contact op via [email protected].

www.niwe.be/nl