Tuinauteur Gerritjan Deunk overleden

Grafisch vormgever, tuinauteur en tuinliefhebber Gerritjan Deunk is op 11 februari 2017 na een korte ziekte overleden. Hij zou dit jaar 66 zijn geworden.

“Als je de tocht naar Ithaka aanvaardt, wens dat de weg dan lang mag zijn, vol avonturen, vol ervaringen.”


Met die woorden uit het gedicht Ithaka van de Griekse dichter Kavafis begon Gerritjan Deunk zijn inleiding van ‘Het Groot Gedenkboek’, een prachtig boek over gedenkplaatsen en het rituele landschap, dat vorig jaar verscheen. En waarover hij een uitgebreid artikel schreef voor CG Concept.

 

 

Wist hij toen al dat hij dat zijn tocht naar Ithaka spoedig zou eindigen? En dat Het Groot Gedenkboek een soort testament zou worden?

“Houd Ithaka wel altijd in gedachten.

Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast je reis in geen geval.
‘t Is beter dat die vele jaren duurt

zodat je als oude man pas bij het eiland

het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf,

zonder te hopen dat Ithaka je rijkdom schenken zal.

Ithaka gaf je de mooie reis.
Was het niet, dan was je nooit vertrokken,

verder heeft het niets te bieden meer.

En vind je het er wat pover, Ithaka bedroog je niet.
Zo wijs geworden, met zoveel ervaring, zul je al

begrepen hebben wat Ithaka’s beduiden.”

 

Grafisch vormgever

Gerritjan was grafisch vormgever en bladenmaker. Hij begon als bladenmaker bij Avenue in 1980, toendertijd het enige glossy magazine van Nederland. Hij maakte het eerste Philips Magazine en de proefnummers van Playboy Nederland met dochter Hefner. Met zijn eigen Studio Deunk bedacht hij onder meer het spraakmakende Downtown, maakte tien jaar lang de advertentiepagina’s Vormplatform en Bühne in Volkskrant, NRC, Trouw en het Parool. Hij maakte ook The Magazine voor Mexx, het Bierblad voor Heineken en de Macazine voor MacDonalds. Als “bladendokter” trad hij op voor onder andere Man en Quote. Hij bedacht ook het logo voor de roemruchte disco IT, April, Exit en andere homo-horeca in Amsterdam.

Studio Deunk maakte ook bijzondere bladen zoals Rokin Revue, Haagse Hommage, Gracht & Glorie, Hof & Hulde. Dit waren zeer fraai uitgevoerde bladen op groot folioformaat die niet in de winkel te koop waren, maar, geheel aangepast aan de wensen van de gerenommeerde opdrachtgevers, alleen bij speciaal geselecteerde adressen bezorgd werden.

Tuinier

De voorbije jaren was hij vooral actief als tuinauteur. Ik leerde Gerritjan zowat twintig jaar geleden in die hoedanigheid kennen, toen hij mijn tuin kwam bezoeken. Hij was vooral een groot tuinliefhebber. “De goede tuin symboliseert het hogere in de natuur, het brengt de bezoeker op een hoger plan, in hogere sferen,” zo schreef hij. “Een tuinontwerper kan zijn ervaring en kennis in een tuinontwerp leggen, maar er is een deel dat hij intuïtief zal doen, daaruit zal zijn kunstenaarschap blijken.”

In 1992 stond hij mee aan de wieg van de Stichting Amsterdamse Grachtentuin en was actief in de Nederlandse Tuinenstichting. Hij was jarenlang redactielid van het Tuinjournaal, De Tuin Exclusief, Terra Architectura en Onze EigenTuin. Hij schreef ook verschillende boeken, waaronder ‘Tuin- en landschapsarchitectuur in de 20e eeuw’ (NAi Publishers), ‘Tuinboek Nederland’ (Thoth) en ‘Flower Bulbs Guide’ (Pepin Press).

 

 

Aids Fonds
Sinds aids midden jaren ’80 zijn intrede deed en ook zijn vroegere vriend Guus Silverentand daaraan overleed, was Gerritjan betrokken geweest bij de bestrijding van deze ziekte, en stond hij mee aan de wieg van het Aids Fonds.

 

Deunk’s dood

“Ik heb in mijn creditcard-mapje een kaartje zitten voor orgaandonor en lijfontleding (…) Of dat zin heeft weet ik niet, ik heb mijn lijf veel en te intensief gebruikt, de lever lijkt mij vast versleten,” schreef hij in Het Grote Gedenkboek. “Wat er over is mag verbrand worden en uitgestrooid over de Nieuwe Meer, buurtwater met warme herinneringen. Ik hoef geen steen, geen graf, geen hokje in een urnenmuur (…) Deunk herinneren doe je maar anders.”

 

 

Namens de redactie van CG Concept betuigen wij onze oprechte deelneming aan zijn partner Paul Groot en zijn familie.