Ontwerpwedstrijd / Cohousing of collectief wonen en samentuinen [VIDEO]

Inside Out lanceert een ontwerpwedstrijd voor jonge, net gediplomeerde architecten, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten (max. 5 jaar actief) om een verfrissend antwoord te bieden op het maatschappelijk debat rond cohousing.Een eigen huis, een plek onder de zon… voor ons Belgen blijft het een van de belangrijkste dromen in ons leven. Tegelijk swingen de prijzen de pan uit, waardoor het voor steeds meer mensen bij een onbereikbaar verlangen blijft. Op deze patstelling kunnen collectieve woonvormen soelaas bieden. Want door onder meer het terrein gemeenschappelijk aan te kopen en grote bouwkosten of bestellingen te delen, kunnen de kosten voor een woning tot 30 procent lager liggen.  Weliswaar afhankelijk van project tot project.


Ook in een later stadium biedt dit systeem via het delen van bijvoorbeeld een auto of wasmachine financieel heel wat voordelen. Bovendien maakt het luxeartikelen zoals een sauna, biljarttafel of zwembad bereikbaar. Zo wordt de droom alleen maar mooier. Tegelijk zijn de praktische en sociale voordelen van collectief wonen minstens even aantrekkelijk. Zo wordt het makkelijker om iemand te vinden om op de kinderen te letten of kan er af en toe gemeenschappelijk gekookt of gegeten worden. Hierdoor worden je buren misschien je beste vrienden of wie weet wel een stukje familie. Collectief wonen komt dus de maatschappij én het milieu ten goede.

Ontwerpwedstrijd

Met haar ontwerpwedstrijd wil Inside Out alle jonge, net gediplomeerde architecten, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten (max. 5 jaar actief) aanmoedigen om een verfrissend antwoord te bieden op dit maatschappelijk debat rond cohousing. Want voorlopig hinkt de wetgeving in Vlaanderen flink achterop. Terwijl goede afspraken en een juist evenwicht tussen privé en gemeenschap, zowel voor de woning als de tuin, net cruciaal zijn voor het welslagen van zo’n project.

Daarnaast wil Inside Out als platform ook de grenzen tussen de diverse vormen van ontwerpen vervagen en motiveren we deelnemers onderlegd in een bepaalde vorm van ontwerpen, zich eveneens te wagen aan het totale plaatje van een dergelijk project.

Voor de landelijke site ‘Het Abtshof’ in Borlo wordt een ontwerpplan gevraagd.  Het ontwerp richt zich op woontypologieën (architectuur), gemeenschappelijke/privaat tuin(en) (tuin- en landschapsarchitectuur) en gepaste binneninrichting (interieurvormgeving). Er kan voor elk onderdeel ook apart ingeschreven worden.

 

 

 

De ontwerpwedstrijd is een intiatief van Inside Out, met de steun van Samenhuizen vzw, Kenniscentrum Tuin+ (EhB), KASK (HoGent) Erasmus Hogeschool Brussel, de Orde van Architecten en Kubiekeruimte vzw.

Meer info en het registratieformulier vindt u op de website www.inside-out.gent/nl/wedstrijd

Deadline voor het inzenden van ontwerpen is donderdag 25 januari 2018.