Nieuwe technologieën: 4 x productnieuws voor de groensector

CG Concept houdt je op de hoogte van de laatste nieuwigheden in de groensector. In dit artikel zetten we nieuwe technologieën en machines van Repro, STIGA, Knikmops en ELIET in de kijker.


Repro vervangt LAR200 door LAR300 en LAR350

Repro meldt dat op het vlak van meetgerief de bouwlaser LAR200, die veel aan tuinaannemers wordt verkocht, begin dit jaar vervangen werd door de eveneens in Duitsland gemaakte LAR300 en LAR350. De Stabila LAR300 is een extreem robuuste horizontaal zelf-nivellerende rotatielaser. De LAR 350 is een multifunctionele laser met valprotectie en horizontaal en verticaal zelf-nivellerend. Beide toestellen wegen ongeveer 3 kg.

De LAR300 is bij uitstek geschikt voor algemene bouwwerken, tuin -en landschapswerken, bestratingswerken, baggerwerken, aanleg sportterreinen, … Hij werkt via een eenvoudige één-knops-bediening, beschikt over zowel een Tilt- als een Manueel-functie en wordt standaard geleverd met digitale mm-ontvanger.

De LAR350 is ’s werelds eerste laser met Motion Control. Dit maakt het werken eenvoudiger, sneller en efficiënter. De LAR350 kan bediend worden met de motion control van de afstandsbediening en de ingebouwde sensor detecteerthandbewegingen en zendt deze naar de rotatielaser. Dit toestel is ideaal voor interieurwerken, algemene bouwwerken, tuin -en landschapswerken, bestratingswerken, aanleg hellingen, … Ook hier merken we een Tilt- en een Manueel-functie, evenals een Scan-functie.

CG Concept vakmagazine voor de professionele groensector in België : Repro vervangt LAR200 door LAR300 en LAR350


STIGA E-Power: elektrische kracht

Het gebruik van een alternatief voor fossiele brandstoffen is voor consumenten over de hele wereld steeds belangrijker geworden. Dit leidde ertoe dat accu-aangedreven gereedschap een snel groeiende lifestyle-trend werd in de tuinbranche.

In 2020 was een derde van de Europese markt in handen van accutuingereedschap: meer dan de elektrische markt en naar verwachting in 2022 meer dan de benzinemarkt. Bij STIGA speelt men daar volop op in, dit dankzij de nieuwe E-Power accu. Die wordt ingezet in een assortiment dat uiteenvalt in drie delen: Essential (20V-pack, serie 100, gericht op de liefhebber en de lichtste uit de reeks), Experience (48V-pack voor langdurig vermogen in de series 300, 500 en 700) en de verbeterde specificaties van Expert (48V-pack, serie 900 voor de kenners).

Kijken we naar deze zwaarste 900-serie, dan zien we daaronder het volgende: multiclip mulchmaaiers, combi grasmaaiers, twinclip grasmaaier, bosmaaier, heggenschaar, telescopische snoeizaag en bladblazer. Het gaat in deze zwaarste serie om betrouwbare en duurzame energie, dankzij de combinatie van het Stiga batterijharnas en de krachtigste E-Power batterijen in het assortiment.


Knikmops KM 140 E: gekende kracht zonder emissie

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops en Rollmops, presenteert de elektrische kniklader KM 140 E. Deze beschikt over de gekende Knikmopskracht, maar wel zonder uitstoot. Men ging op zoek naar een elektrische kniklader die bovenal zuinig was. Zo kon er gewerkt worden met een kleiner battery pack. Dit heeft meerdere voordelen: een lager gewicht, een kortere laadtijd en een lagere kostprijs.

De Belgische constructeur biedt de ondernemer die wil overschakelen naar zero emission twee mogelijkheden: de KM 140 E en de KM 140 E Endurance. De KM 140 E Standard beschikt over een batterij van 20 kWh. Hiermee kan er gemiddeld 5 uur stevig doorgewerkt worden. Het opladen kan van 0 tot 80 % in 1 uur en drie kwartier met de snellader. Voor wie langer wil kunnen doorwerken is er de KM 140 E Endurance. Doordat de batterij 30 kWh groot is, kan de chauffeur zo’n 8 uur werken en opladen kan op 2,5 uur met de snellader.

De gekende kracht van de Knikmops blijft. Deze kniklader heft ongeveer 1.500 kg, waardoor die in capaciteit sterk lijkt op zijn dieselvariant, de nieuwe Knikmops KM 140. Verder haalt de KM 140 E vlot 16 km/u en werd hij net als de dieselvariant ontworpen om talrijke aanbouwdelen te kunnen torsen. De combinatie van een werkhydrauliek debiet van 48 l/min en de maximale druk van 180 bar maakt deze machine multifunctioneel inzetbaar. Naast de standaard schepbak en palletvork kan deze machine vlot overweg met de verschillende maaiers, mengbakken en frezen … uit het eigen aanbod. Met het eigen gewicht van 1.550 kg en een basisbreedte van 1,35 m is deze Knikmops perfect te transporteren van de ene werf naar de andere.

CG Concept vakmagazine voor de professionele groensector in België : Knikmops KM 140 E : gekende kracht zonder emissie
Knikmops (c) Gebroeders Geens (Knipmops)

Nieuwe professionele versnipperaar VECTOR 4S

Dit najaar vervolledigt ELIET zijn gamma professionele versnipperaars met een nieuw compact model: de VECTOR 4S. Deze kleine allesversnipperaar is uitgerust met een 13 PK Honda-motor en kan takdiktes verwerken tot 8 cm. Dankzij de hydraulisch aangedreven invoerwals is het invoeren van de meest diverse soorten groenafval steeds eenvoudig te doseren.

ELIET biedt deze VECTOR 4S ook aan in een zelfrijdende uitvoering. Hierbij heeft de tuinaannemer de keuze tussen wielen of rupsen. Met zijn smalle wielbasis van 75 cm komt de VECTOR 4S zelfs in aanmerking voor een versnipperklus in de kleinste stadstuintjes. Deze budgetvriendelijke versnipperaar is multiinzetbaar. Het gaat dus om een toestel dat de tuinprofessional, net zoals zijn grasmaaier, als vaste basisuitrusting in zijn bestelwagen naar elke onderhoudsopdracht meeneemt. Voor meer info kan je steeds terecht bij de erkende ELIET-dealer. Je kunt ook een persoonlijke demonstratie aanvragen via www.elietontour.be.

CG Concept vakmagazine voor de professionele groensector in België : Nieuwe professionele versnipperaar VECTOR 4S van Eliet