Milaan / Apple palmt plein in

De Piazza Liberty in het historische centrum van Milaan heeft een metamorfose ondergaan met de komst van de nieuwe flagship store van Apple. Centraal op het plein ligt een brede trap die naar de ondergrondse winkel loopt en die functioneert als een amfitheater waar heel het jaar door events zullen georganiseerd worden. De winkel zelf ligt verscholen achter een dramatische waterval.

“Op zo’n historische plek in Italië kunnen werken is tegelijk een grote verantwoordelijkheid en een uitdaging,” aldus Sir Jonathan Ive, hoofdontwerper van Apple. “We combineerden twee fundamentele elementen van de Italiaanse piazza: water en steen.”
Het amfitheater bestaat uit brede trappen in Beola Grigia, een lokale natuursteen. Langs het amfitheater zijn 21 gleditsia’s geplant. Onderaan de trappen rijst een 8 m hoge glazen constructie op met een gigantische fontein. Bezoekers lopen tussen het water dat langs de glazen wanden loopt, om de winkel te betreden.
Volgens Stefan Behling van het Britse ontwerpbureau Foster + Partners is de fontein “de uitdrukking van de kinderlijke opwinding om tussen water te lopen zonder nat te worden. Het is een interactieve, multisensoriële ervaring die de vreugde en de dynamiek van het stadsleven verbeeldt.”


Foto’s: Apple