Kortrijk / 
Speelbos in stadsgroen Marionetten

In het stadsgroen Marionetten in Kortrijk is een avontuurlijk speelbos aangelegd. Dit stadsgroen zal bestaan uit 7 landschapskamers waarvan het speelbos als eerste werd gerealiseerd. Het speelbos zelf is 20 ha, waarvan 12,5 ha bespeelbaar is.

Het stadsgroen Marionetten, een zone evenwijdig met de E17 en gelegen tussen het Kennedybos en het stadsrandbos Preshoekbos, is een ambitieus groenproject van 86 ha, waarvan momenteel 48 ha in eigendom is van de stad.


 

Speelbos

Om verschillende ambities uit het Plan Nieuw Kortrijk en het speelruimteplan waar te maken, werd een groene en avontuurlijke ravotplaats op stedelijk niveau ontwikkeld. Op basis van een landschapsplan en inspraakacties werd een realistisch ontwerp uitgetekend. Jeugdbewegingen, de speelpleinwerking, het dagcentrum en de scholen uit de buurt werden daarbijgeconsulteerd.

Op hun verlanglijstje stonden een modderpoel, een glijbaan en kampen bouwen. De inrichting van het speelbos bestaat dan ook uit een beek waarover 2 uitdagende brugjes werden geplaatst. Een poel met stapstenen werd aangelegd.

Langs de paden en op de speelheuvels werden beklim- en bespringbare elementen en een uitdagende glijbaan geplaatst. Aanvullend kwam er een schuilhut en een ontmoetingsplaats met zitarena en vuurput.

Alle bomen, zowel in het bos als rond de heuvels, mogen gebruikt worden om te spelen en kampen te bouwen. Ook werden stammen van gerooide bomen in de stad gebruikt als spelelement.

De stad Kortrijk werd voor deze realisatie bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Landschapsgroen’ in de wedstrijd de Groene Lente van de Vereniging voor Openbaar Groen VVOG.

Ontwerp: Stad Kortrijk

Aanleg: Tuinen Descamps, Kortrijk