© Jo Beau

Jo Beau kijkt naar de toekomst

Aan het eind van de vorige eeuw had Jozef Beauprez een droom. Nadat hij in 1989 in zijn eigen stad Brugge aan de slag ging als zelfstandig zakenman met het herstellen en verkopen van tuinmachines, besloot hij zelf een machine te vervaardigen. Zo kwam in 1998 zijn eerste mobiele houtversnipperaar met de innovatieve Jo Beau Trommeltechnologie™ op de markt, in de van bij het prille begin typisch gele kleur. Jo Beau was officieel geboren…


Ongeveer zes jaar geleden nam de jongste zoon Christophe als tweede generatie in dit familiebedrijf de zakelijke teugels in handen. Hij zette het levenswerk van zijn vader niet enkel verder, maar past de onderneming samen met de momenteel 14 werknemers steeds nadrukkelijker aan de hedendaagse tijd aan. Daarbij blijft hij de (vooral) professionele gebruiker op zijn of haar wenken bedienen, vooral dan op het vlak van mobiele hakselaars, boomstronkfrezen en verticuteermachines. Tijd om even langs te gaan in het bedrijf in Brugge, om te horen wat er aankomt vanaf 2021.

Jo Beau is gekend voor het op de markt brengen van compacte, hoogkwalitatieve tuinmachines voor professionele tuinaanleggers, verhuurbedrijven, boomverzorgers, groendiensten, overheidsinstanties en de veeleisende particuliere tuinier. De jongste tijd merken we dat er duidelijk een nieuwe stap voorwaarts is gezet, onder meer via het initiatief ‘Next Generation’ en een toegenomen aanwezigheid op digitale platformen zoals sociale media. Wat zijn de plannen precies?

Christophe Beauprez (gedelegeerd bestuurder): “Door de jaren heen bleef de filosofie steeds dezelfde en bewees die zijn kracht. Bij ons draait het om innovatie, waarbij quasi elk model gepersonaliseerd kan worden op maat van de klant. Daarenboven was en is het een sine qua non dat de machines van hoge kwaliteit zijn, robuust, ergonomisch verantwoord, onderhoudsvriendelijk én veilig.”

Great in nature

CG Concept vakmagazine vakblad groensector België tuinaanleggers tuinontwerpers tuinonderhoud tuinarchitecten tuinarchitectuur landschapsarchitecten groendiensten tuinaanleg tuininspiratie jaarboek professionele groensector annual 2021 klimaatverandering klimaat klimaatuitdagingen oplossingen tips info jo beau machines toekomst duurzaamheid mobiele hakselaars boomstronkfrezen verticuteermachines bezoek binnenkijken achter de schermen bedrijf
© Jo Beau

“En misschien nog het belangrijkste van al: Jo Beau produceert enkel op Belgische bodem. Deze filosofie wordt perfect samengevat in onze slagzin: ‘Great in nature’. Daarbij verwijzen we zowel naar groots in de natuur, als groots van nature… De vernieuwing wordt allereerst duidelijk als je onze jongste hakselaars bekijkt. Die zijn voorzien van een nieuw, aantrekkelijk, maar ook versterkt design dat moet aansluiten bij de 21ste eeuw. Het gaat om design dat geüpgraded is naar een stoere, hedendaagse look.”

“In verband met dat versterkt design kan ik verwijzen naar onder meer het gebruik van dikkere staalplaten en extra versterkingen waar dat nodig was”, vertelt Christophe. “Aan die versterking koppelden we tegelijkertijd een verlenging van de garantieperiode, vooral dan naar de professionele gebruiker, voor wie de garantie voortaan niet één, maar kosteloos naar drie jaar werd opgeschroefd. De reden hiervoor ligt voor de hand. Ik wil Jo Beau te allen tijde helemaal vooraan in de rij plaatsen. Op 23 jaar tijd werden er vele modellen ontworpen, en ging de focus meer uit naar kwaliteit en innovatie. Terwijl we moesten vaststellen dat we veel gekopieerd werden. Omdat wij absoluut in eigen land willen blijven werken en niet in lageloonlanden gaan wij de strijd aan op het vlak van kwaliteit, service, garantietermijnen,… en uiteraard een zeer breed gamma. Wat we absoluut niet gaan doen, is een prijzenoorlog uitvechten.”

 

 

Menno Plooij (exportmanager): “De markt moet begrijpen dat onze machines gemaakt zijn met kwaliteitsproducten, dat ze zeer robuust zijn, dat ze ergonomisch top zijn voor de gebruiker,… Belangrijk om te onthouden is hoe wij onszelf hier in Brugge altijd in de plaats van de gebruiker proberen te zetten. Een Jo Beau moet eenvoudig zijn in het gebruik, onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk transporteerbaar,… Hierbij is het belangrijk dat er voor het verplaatsen van een machine slechts een minimale inspanning moet worden gedaan en dat het invoeren van takken op ergonomische hoogte gebeurt. Onze gebruikers moeten er tijdens het werk ontspannen kunnen bijstaan en met zo weinig mogelijk moeite takken invoeren.”

Bekijken we het gamma, dan merken we hoe uitgebreid dit is geworden. Zeker de laatste jaren kwamen er tal van modellen bij. Wat is hiervoor de reden?

Menno Plooij: “We zien op beurzen dat mensen quasi steeds bij de grootste machine gaan staan en vervolgens vragen wat die moet kosten. Dan proberen we die machine niet meteen te verkopen, maar stellen we de potentiële klant gerichte vragen. Merken we, bijvoorbeeld, dat de hakseldiameter te klein is voor de grotere machine, dan begeleiden we de klant doorheen ons gamma naar de ideale keuze.”

Christophe Beauprez: “We hebben het tot nu enkel over hakselaars, maar vergeet niet hoe belangrijk ook onze boomstronkfrezen en verticuteermachines zijn. Zo hadden we bij de boomstronkfrezen al vier modellen, en eind 2020 kwam daar nog het gezelschap bij van een vijfde model. Interessant om mee te geven is dat de jongste aanwinst rupsaangedreven is, 37 pk ‘power’ heeft, volautomatisch bediend kan worden én radiobestuurd wordt, dus niet meer met de bediening op een bedieningsstuur.”

“Waarom we dit doen? We spelen in op de marktvraag. We produceren al ruim 15 jaar boomstronkfrezen en staan zo als grondlegger aan de oorsprong van de ‘compacte’ range boomstronkfrezen.”

“Die vijf modellen boomstronkfrezen gaan van een lichter segment naar zwaarder en van manueel naar volautomatisch. De vijfde kwam er eigenlijk op aangeven van de markt in het Verenigd Koninkrijk. Daar bestaat de jongste jaren een zeer grote vraag naar radiobestuurde frezen. Het VK is in de tuinwereld richtinggevend en daar merkten we ook hoe belangrijk het was om machines doorheen smalle doorgangen te laten ‘laveren’, terwijl er niets mag ingeboet worden aan kracht. Tegelijkertijd spelen we ook in op een vraag naar beter zicht op de freesschijf, waardoor de gebruiker perfect ziet wat hij of zij doet.”

“We stellen vast dat tevens de vraag in Frankrijk gevoelig stijgt. Ook hier beschikt onze machine van 37 pk over flink wat troeven. Zo is hij maar 74 cm breed, waardoor we makkelijk doorheen alle brandgangen kunnen rijden. Er wordt ook gewerkt met een freesarm die helemaal rechtstandig omhoog kan en met een bedieningsconsole met een stuur dat 90 graden ombuigt, waardoor de machine maar 1,68 meter lang is. Kortom: met Jo Beau haal je niet enkel het toppunt aan ergonomische bediening in huis, maar zelfs nog meer dan vroeger optimale maneuvreerbaarheid bij een machine die perfect in balans is.”

Menno Plooij: “En niet te vergeten: we blijven maximaal inspelen op de vier USP’s van het bedrijf. We onderscheiden ons dankzij compactheid, robuustheid, ergonomie en maximale veiligheid.”

Next Generation, met behoud van DNA.

We haalden het eerder al aan: Jo Beau communiceert nadrukkelijk dat het Next Generation-machines aanbiedt. Maar wat moeten we ons hierbij concreet voorstellen?

Christophe Beauprez: “Hiermee merken de mensen dat we voortbouwen op het succes van vroeger, maar dat we tegelijkertijd verjongen. We demonstreren hoe er schwung zit in ons bedrijf, dat op weg is naar een verzekerde en nieuwe toekomst.”

“Mijn vader legde een fantastische basis, maar nu moeten we naar een ‘next level’. Dat omvat heel veel. Zo moderniseerden we onszelf intern op alle vlakken compleet, met onder meer een nieuw ERP-systeem, een nieuwe website, een nieuw online bestelsysteem voor dealers via de website, aangepaste infrastructuur en een nieuw wagenpark. Daar is ook een nieuw, verjongd en versterkt team aan toegevoegd, zowel naar de Benelux als de export. Hierbij beklemtoon ik tegelijkertijd dat ons DNA identiek is gebleven, maar dat we klaar zijn voor wat nog komt. Waarbij we uiteraard blijven luisteren naar onze gebruikers en rekening houden met hun feedback!”

www.jobeau.eu


Tekst: Jan Hoffman


» Bestel hier het Jaarboek voor de Belgische groensector. Gratis verzending!