© De Vlaamse Tuinaannemer, studiopsg.be

Het buitenleven in de binnenstad – De Vlaamse Tuinaannemer 2024/25, brons in de categorie ‘Tuinen < 250 m²’

Zelf ben ik geen stadsmens, maar hier zou ik wel kunnen aarden”, opperde een van de juryleden van De Vlaamse Tuinaannemer-wedstrijd tijdens het bezoek aan deze stadstuin. Een begrijpelijke reactie, want zelfs voor wie verknocht is aan het leven op het platteland, heeft deze natuurlijke tuin in de Harmonie-buurt van Antwerpen veel te bieden.

Vrolijke borders met veel biodiversiteit, een verkoelend biobad waarin het leuk plonsen is, een aantal zit- en speelhoekjes en een heuse schommel … Deze buitenruimte straalt een soort van gezellige nonchalance uit. De klant heeft zelf een opleiding tuinarchitectuur gevolgd en het ontwerp van de tuin gemaakt. Groen atelier dacht mee over het oorspronkelijke ontwerp, stuurde dit bij en vertaalde het naar een technisch uitvoerbaar plan. Zo kon de tuin worden getransformeerd tot een stadstuin die de natuur omarmt.


Een deel van het bestaande terras werd onthard en vervangen door een waterdoorlatend stukje grind, waardoor het groen dichter naar de woning werd
getrokken. Een kleine wadi zorgt voor de lokale infiltratie van regenwater en de gelaagdheid aan planten biedt verkoeling op warme zomerdagen. Eveneens werd er een kruidenrijk gazon aangelegd met een lage maaifrequentie, wat minder onderhoud vergt dan een traditioneel gazon. Andere opvallende planten zijn de meerstammige Parrotia persica die een prachtige herfstverkleuring heeft, de Camellia japonica met zijn roosachtige bloemen in de winter en de wilde wingerd die aan de muren omhoog klimt. Maar ook Euphorbia, de Dryopteris erythrosoravarens en Fatsia japonica in de borders dragen bij aan het groene karakter van de tuin.

© De Vlaamse Tuinaannemer, studiopsg.be

Wat de tuin extra bijzonder maakt zijn de grote temperatuurverschillen. ’s Middags staat de zon op de rechterkant, waardoor er een zuidelijk klimaat heerst. De linkerkant daarentegen ontvangt nauwelijks zon en is ideaal voor schaduwplanten. Dit zorgt ervoor dat de tuin meerdere biotopen kan herbergen.

Hoe groen, rustig en gezellig de tuin ook oogt, toch waren de werken uitdagend. Dit komt vooral door de plaatsing van de waterpartij. De woning bevindt zich namelijk aan een hoofdbaan waar er onder andere lijnbussen rijden. Dit betekende dat de kraan die nodig was om de waterpartij te plaatsen een straat verderop moest staan. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben Jeroen Maes en zijn team op één dag de graafwerken uitgevoerd, de kuip geplaatst en alle materialen in en uit de tuin gebracht. Eens dit voorbij was, konden ze de tuin verder afwerken. H

et harde werk aan het biobad heeft zijn vruchten afgeworpen. Het resultaat is een idyllische waterpartij die lichtjes verhoogd is ten opzichte van de rest van de tuin. De op maat gemaakte kuip heeft één infinityrand en is verder afgewerkt met een boord van kleiklinkers. Om het plaatje nog idyllischer te maken, zijn er twee inspuiters geplaatst die voor het rustgevende geluid van kabbelend water zorgen. Het bad is 1,20 m diep en wordt omgeven door planten van maximaal 50 cm hoogte, zodat er vrij zicht op het water blijft.

Naast een prijs in de categorie ‘(Stads)tuinen tot 250 m²’, werd dit project eveneens door de jury bekroond met het ‘Eco-friendly’-label. De jury was erg gecharmeerd door de manier waarop de tuin is aangepakt. Het resultaat is een echte klimaattuin, een ecosysteem in de binnenstad.


GROEN ATELIER
Pater Domstraat 66

2520 Ranst, België
T: + 32 499 31 89 97
[email protected]
www.groen-atelier.be