Cursus beplanting Tuinen Mien Ruys 2016

De NVTL en de Tuinen Mien Ruys organiseren in 2016 een cursus over gemengde beplantingen, gericht op verandering tijdens het groeiseizoen. De cursus is speciaal gericht op verdieping van de ontwerpkennis van tuin- en landschapsarchitecten.

Vaste planten heroveren hun plaats in de openbare ruimte. Ontwerp met planten behoort tot het hart van de tuin- en landschapsarchitectuur. Combinaties van gemengde beplantingen verschieten in de loop van het seizoen van kleur en geven de ruimte telkens een ander aanzien. Welke borders met zomerbloemen leveren tevens een interessant herfstbeeld op?


De cursus wordt gegeven in de Tuinen Mien Ruys te Dedemsvaart:

• op zaterdag 23 april 2016 in het prille voorjaar;
• op zaterdag 2 juli, wanneer de bloemen bloeien;
• op zaterdag 24 september, met herfstkleuren.

Deskundige gidsen leiden de cursisten rond in de tuinen en wijzen op het gebruik van uiteenlopende soorten en het beheer in de loop der tijd. Om de beelden stevig in het geheugen te prenten worden snelle schetsen gemaakt van telkens dezelfde plekken. Het doel is om gericht te kijken en verbanden te leggen tussen context en compositie; oog, hoofd en hand; vorm, kleur en ruimte.

Onder leiding van Saskia de Wit, Piet Ziel en Johan Meeus wordt de beplanting in de omgeving getekend. Niet om oogstrelende plaatjes te verzamelen maar ter verruiming van het inzicht, overzicht en doorzicht van de ruimte in de tijd.

Sanne Horn en Anet Scholma zetten de cursisten aan tot zelfstandig combineren en componeren met planten. Enkele vuistregels zijn daarbij:

• gebruik alleen planten waarvan je de habitus, blad- en bloemkleur, groei- en bloeiwijze goed kent;
• beperk de combinaties van gemengde beplantingen tot maximaal vijf plantensoorten per border;
• leer een beperkt aantal planten door-en-door kennen door jezelf daarin gericht bij te scholen.
Alle informatie over deze cursus vindt u op de website van de NVTL