Boek / Deense Landschapsarchitectuur 2014-2020

De Vereniging van Deense Landschapsarchitecten (DL) publiceert voor de derde keer een overzicht van recente tuin- en landschapsarchitectuur in Denemarken in de periode 2014-2020.

Elke vijf jaar wordt een nieuwe Agenda gepubliceerd. De 40 geselecteerde projecten zijn zorgvuldig uitgekozen door een jury van landschapsarchitecten en vallen in zes categorieën:
• Zee en strand
• Groen erfgoed
• Open land en bos
• Een groenere stad
• Bovengronds
• Grootschalige planning.


Omdat de klimaatagenda als een rode draad door de meeste projecten loopt, heeft deze geen eigen categorie.
De vele projecten laten een indrukwekkende diversiteit zien, variërend van grote infrastructurele voorzieningen tot kleine, intieme tuinen. De Nieuwe Agenda 3 toont volgens de samenstellers de reikwijdte en het potentieel van landschapsarchitectuur om onze buitenomgeving te verrijken in een tijd waarin de meeste bouwprojecten gedreven lijken te zijn door winst en de basisregels van stedenbouw voortdurend worden geschonden. Het is dan ook aan de landschapsarchitect om ‘tegenwicht te bieden aan de steen, het hout en het ijzer van de moderne stad’ – ‘groen’ versus ‘grijs’, zoals de legendarische G.N. Brandt al in 1930 schreef.
“Het is nog steeds aan landschapsarchitecten om de sociale en bouwkundige fouten te herstellen waar de ‘echte’ architecten en ontwikkelaars in uitblinken,” aldus de samenstellers. “Het is nog steeds de taak van de landschapsarchitect om werken te maken die nuttig en mooi zijn. Maar dat is niet alles. In onze toekomstige duurzame steden moet de scheiding tussen natuur en cultuur worden verkleind en opnieuw uitgevonden. Dat zou in de toekomst een potentiële taak kunnen zijn voor landschapsarchitecten.”

• Annemarie Lund, Rainer Stange & Thorbjörn Andersson. Agenda 3 – Dansk Landskabsarkitektur 2014-2020. Uitg. BOGVÆRKET

ISBN 978-87-92420-66-4

 

Stranden, Charlottenlund (2015-18). Kragh&Berglund Landskabsarkitekter A/S

Foto: Sandra Gonon, Kragh&Berglund Landskabsarkitekter.

 


De Fem Halder (2018-22) Erik Brandt Dam arkitekter & Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter

Foto: Erik Brandt Dam.

 

Farum Skovkirkegård (2014-16). Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter

Foto: Charlotte Skibsted.

 

Wonder Wood i Skørping (2013-16) VEGA landskab

Foto: Leif Tuxen.

 

Aktivitetsplads i Jyllinge (2019). MASU Planning, Cornelius Vöge

Foto: Kirstine Autzen.