Bestrijding Japanse duizendknoop door elektrocutie

De Japanse duizendknoop wint steeds meer terrein en zorgt voor grote problemen. Dolmans Landscaping Services Oost experimenteert met een nieuwe milieuvriendelijke methode om deze woekerplant in Arnhem te bestrijden.

De Japanse duizendknoop is een opvallende plant met felgroene bladeren en witte bloemetjes, maar kan enorme schade toebrengen. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters breed. De wortels laten zich nergens door tegenhouden en kunnen zich een weg banen door hekwerk, muren en zelfs asfalt. Daarnaast vormt de plant een ernstige bedreiging voor de diversiteit aan planten.


De groene sloper wordt aangepakt via stomen, afgraven en maaien, maar is lastig te bestrijden omdat uit één overgebleven stengel opnieuw een nieuwe plant kan groeien. Dolmans Landscaping Services Oost test daarom of de plant via stroomstoten van zo’n 4.000 volt kan worden gestopt. Met een lange ijzeren staaf worden de planten één voor één aangeraakt. Na zes behandelingen zou de plant het loodje moeten leggen. De apparaten zijn afkomstig uit Engeland, waar de problemen met de woekerplant nog een stuk erger zijn. Dolmans-medewerkers hebben speciale trainingen doorlopen om met het apparaat te mogen werken.
Naast het bestrijden van de Japanse duizendknoop kan met deze methode ook de Berenklauw en Reuzenbalsemien effectief bestreden worden.

www.dolmanslandscaping.com