Studiedag Taxus: gewasbescherming en toepassingen

Datum/Uur - wo 02 okt 2019 (13:00 - 17:00 )
Categorie - studiedag

Op woensdag 2 oktober 2019 organiseert de Afdeling Groen en de Afdeling Boomkwekerij van het PCS een studiedag ‘Taxus: gewasbescherming en toepassingen’ op boomkwekerij Vankeirsbilck te Ruddervoorde.

 

Taxus is een veelzijdige groenblijvende vormplant met een rijke historiek, een plant met heel wat mogelijkheden in tuinen en openbare groenvoorziening. Realisaties en ervaringen met Taxus worden tijdens de studiedag gepresenteerd. Mogelijke schade door belagers in de taxusteelt en -aanplant wordt toegelicht: de ideale bestrijdingsmomenten en de huidige erkende middelen tegen deze plagen worden aangehaald. De Laag Volume Strooitechniek (LVS), een methode voor onkruidbestrijding waarbij minder middel en vloeistof nodig is en er dus minder kans op drift en gewasschade is, wordt gedemonstreerd. Als afsluiter brengen we een bezoek aan de taxuskwekerij en praten we na bij een drankje. Zowel telers als groenvoorzieners zijn welkom.

Programma

• Taxus als groenblijvend element in tuin & landschap – Paul Deroose (Landschapsarchitect)

• Levenscyclus taxuskever en dopluis – Liesbet Van Remoortere (PCS)

• Aaltjes als biologische bestrijding tegen taxuskever – Kurt De Rodder (Koppert)

• Steward in de strijd tegen volwassen taxuskevers – Yves Decroos (FMC)

• Bio1020 als biologisch insecticide ter preventie van taxuskeverlarven, Movento als systemisch en Decis als conctactmiddel tegen dopluizen – Brecht Stock (Bayer Crop Science)

• Vernotex verstikt larven van dopluis onder een filmlaag en Teppeki pakt dopluizen aan via contact – Paul Hellemans (Protex/Belchim)

Bezoek aan de kwekerij:

• Drift reduceren door gebruik van de Laag Volume Strooitechniek – Hens Hinloopen (Gebroeders Ezendam – Hinloopen)

• Taxus: standplaats en verzorging – Rik Vankeirsbilck (Vankeirsbilck Boomkwekerij bvba)

 

Deze studiedag komt in aanmerking als vormingsactiviteit voor de fytolicentie.

Deelname is gratis. Gelieve in te schrijven vóór 24 september 2019 met vermelding van je naam, bedrijf en e-mailadres via: [email protected]

Het aantal deelnemers is beperkt, er kunnen max. 2 personen per bedrijf inschrijven

www.pcsierteelt.be

Google Map - , ()
Kaart niet beschikbaar