Nieuwe Oudolf-tuin voor Hauser & Wirth Somerset

Piet Oudolf heeft een nieuwe tuin ontworpen voor de internationaal gerenommeerde kunstgalerie Hauser & Wirth Somerset aan de rand van het stadje Bruton in het Engelse Somerset. Het nieuwe galerie is gevestigd in de helemaal gerenoveerde Durslade Farm.Iwan Wirth vroeg Oudolf naar aanleiding van de ‘hortus conclusus’ die hij drie jaar geleden samen met architect Peter Zumthor ontwierp in de Kensington Gardens in Londen.

Oudolf5


Oudolf tekende het landschapsplan voor de hele site. Oudolf Field, een grote weide achter de gebouwen, is een typische Oudolf-tuin, met grote partijen forse vaste planten en siergrassen, die doorsneden worden door kronkelende wandelpaden. Er staan meer dan 25.000 vaste planten. De haag rond de bloementuin zorgen voor enige intimiteit, zonder het uitzicht op de prachtige omgeving te belemmeren. Tussen de weide en de gebouwen staan breed uitgroeiende bomen om het zicht op de tuin te benadrukken. Oudolf ontwierp ook de directe omgeving van het kunstencentrum, inclusief de binnenkoer waar de oude en de nieuwe gebouwen samenkomen.

Oudolf1

Oudolf2

Hauser Wirth Durslad Farm Arthur Road Landscapes

 

Hauser Wirth garden Arthur Road Landscapes

Oudolf4

Oudolf_1

Naar aanleiding van de opening van de nieuwe tuin in september 2014 organiseerde Hauser & Wirth, die behalve op het platteland van Somerset ook vestigingen heeft in Londen, New York, Zürich en Los Angeles, een grote overzichtstentoonstelling met tekeningen van Oudolf, ‘Piet Oudolf: Open Field’. Een erkenning voor zijn internationale status als kunstenaar, zo schreef Vrij Nederland, dat hem ook de ‘Rembrandt van de Tuinen’ noemde.

Oudolfschets

Planting Design for the Perennial Garden at Durslade Farm / September, 2012

Coloured pen, pencil and pen on tracing paper

74 x 163.5 cm / 29 1/8 x 64 3/8 in