Ilex ‘Nellie R. Stevens’ Hulst

Ilex 'Nellie R. Stevens'

Voorgesteld door Peter van Dyck
Boomkwekerij  & plantencentrum Jos & Peter Van Dyck


Ilex komt voor in vele delen van de wereld en bestaat uit een groot aantal soorten met een zeer grote genetische verscheidenheid. In onze contreien denken we al snel aan Ilex aquifolium met zijn groene stekelige bladeren en rode vruchten. Maar zelfs onder tuinliefhebbers zijn de andere soorten Ilex relatief onbekend. Omdat ze zich goed laten snoeien, wordt hulst meestal als haag aangeplant. De meest gebruikte variëteiten zijn nochtans niet altijd de beste om een dichte haag te creëren. ‘JC van Tol’ is zo’n cultivar die zelfs na veelvuldig snoeien geen dichte muur van groen vormt.

Een weinig gekende soort die zich hiervoor wel goed leent is Ilex ‘Nellie R. Stevens’, een hybride van Ilex aquifolium en Ilex cornuta. Het is een snelgroeiende hulst met rode vruchten en glanzend groen, licht getand blad. Deze cultivar reageert zeer goed op snoei en vormt in korte tijd een volledig dichte structuur die privacy biedt. Bij voorkeur aanplanten op een humusrijke grond die niet te kalkrijk of te nat is. Ilex ‘Nellie R. Stevens’ groeit het liefst in de volle zon, maar verdraagt halfschaduw. In tegenstelling tot andere hulst verdraagt deze cultivar ook goed droogte.

Kwekerij Jos & Peter Van Dyck kweekt een groot assortiment bomen en planten in volle grond en in pot. Zowel tuinaannemers als particulieren kunnen bij hen terecht voor volledige beplantingslijsten en een goede service. De combinatie van ouderwets vakmanschap en een modern machinepark zorgt voor planten van de beste kwaliteit aan een correcte prijs. Groenblijvende planten kweken ze veel, met Ilex als specialiteit.