Dakboom van Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Wilgbladige sierpeer
Voorgesteld door Wim de Groote
Boomkwekerij Wim de Groote


Dakbomen zijn geliefd voor de wat kleinere tuin. Het zijn perfecte natuurlijke parasols, die je niet hoeft op te bergen en die niet weg waaien. Zo’n parasolboom bepaalt de sfeer op het terras en geeft hoogte aan het ontwerp. Wil je iets bijzonders, kies dan voor de Pyrus salicifolia ‘Pendula’. Bovenaan een 260 cm lange stam is deze wilgbladige sierpeer geënt, zodat het bladerdak op een flinke hoogte zit.

Bijzonder aan deze dakboom is het fijne grijsgroene blad, dat uitstekend aansluit bij moderne architectuur. Door de fijne takkenstructuur is de ‘parasol’ aardig dicht, maar komen er toch wat zonnestralen door. Het fijne blad geeft niet zoveel rommel in het najaar, bovendien is deze sierpeer niet gevoelig voor aantasting door luizen. In het voorjaar verschijnt de charmante witte perenbloesem. Deze Pyrus groeit niet zo snel en moet één keer per jaar gesnoeid worden.

Wim de Groote is op zijn kwekerij altijd op zoek naar nieuwe producten, zo kwam hij op het idee om Pyrus salicifolia ‘Pendula’ als dakboom te gaan kweken. Het liefst gebruikt hij Europese soorten, geen exotische heesters en bomen die hier toch niet goed groeien. De kwekerij is gespecialiseerd in hoge leibomen, lage leibomen die als haag fungeren, dakbomen, bogen en cilinders van haagbeuk, Taxus-vormen en zelfs complete tunnels van haagbeuk. Alles ook in grote maten van 3-4 meter hoog. In aanschaf prijziger, maar dan heb je ook direct resultaat. En dat is volgens Wim de Groote wat veel tuineigenaars tegenwoordig willen.